Můj příběh a
THERMOMIX® TM6

Jmenuji se Květoslava Hejlová, rodina a přátelé mi říkají Květka :-)
Pocházím z krušnohorské vesničky a už jako malá jsem měla ráda "hostiny". Tak jsem tomu říkala, většinou se jednalo o oslavu mých narozenin, kdy jsem svým hostům na talířky servírovala sušenky ozdobené lentilkami. Vrcholem pak byl polárkový dort ozdobený ovocem a strouhanou čokolánou.
Dnes žiji u Karlových Varů, kde máme s přítelem dům se zahradou a dodnes se těším na každou návštěvu nebo oslavu, kdy můžu pohostit naše hosty. Největší odměnou je mi, když jídlo mizí ze stolu a u stolu vidím spokojené úsměry a prázdné talíře!
Vařit jsem se začala učit asi ve 14 letech od své maminky, je dodnes výbornou kuchařkou a i teď se mi stane, že jí volám o radu. Péct jsem pak začala až v dospělosti sama a pečení mě baví ještě o trochu víc. Baví mě zkoušet nové recepty, různé techniky hlavně u zdobení, to hlavně, pokud jde o perníčky.
Když jsem v kuchyni a vařím nebo něco peču, většinou u toho poslouchám rádio a cítím se spokojená. Když vytvářím nějakou dobrotu, zpravidla vím, pro koho ji chystám a ráda odhaduji, jaká bude reakce. Když pak přijde od hostů pochvala nebo dokonce nadšení, jsem šťastná! Kdysi jsem v rádiu zaslechla zajímavý rozhovor na téma "jak člověk pozná, čemu by se v životě měl věnovat". Odpověď byla, že pokud děláte nějakou činnost hodně rádi a čím déle a třeba i častěji ji děláte, tím více se v ní zlepšujete, je to přesně ta oblast, které byste se měli věnovat, abyste v životě byli spokojení nebo dokonce šťastní. Někdo má svou zahrádku, jiný kutí, vynalézá, někdo sportuje, já mám svůj ráj v kuchyni.
Jsem moc vděčná mým kolegyním a kolegům v práci, že jsou potěšeni, když do práce přinesu nějakou sladkou dobrotu, třeba buchty, koláč, tvarohové řezy nebo když donesu čerstvě upečené slané rohlíčky a k nim domácí marmeládu.
V současné době je na trhu spousta přístrojů, robotů a automatů, každou chvíli se objeví nějaká novinka s reklamou ve stylu "to musíš mít". Před nákupem takového pomocníka kromě ceny zvažuji, jak často ho využiji a v poslední době hlavně "kam s ním"... přesněji "místo čeho ho dám" a čeho se tedy v podstatě zbavím. Takto jsem si nedávno pořídila vařič vajec. Úžasná věc, uvaří vejce spolehlivě naměkko, nahniličko nebo natvrdo. Využívala jsem ho tak jednou dvakrát za měsíc. Několik let jsem používala celokovového robota Bosch, se kterým jsem byla moc spokojená, používala jsem ho na hnětení těst a na šlehání sněhu z většího množství bílků nebo k výrobě různých krémů. A nejednou mě napadlo, že by bylo skvělé, kdyby v sobě robot měl integrovanou váhu a i nějaké ohřívání zespoda. Také nástavce a nádoba s mixérem mi v kuchyni zabíraly dost místa. Když budu upřímná, občas jsem raději vytáhla struhadlo, než abych štrachala pro nástavec, vybrala ten správný kotouč na strouhání, přestavěla robota a pak to všechno zase musela umýt a uklidit. Na sekání oříšků a třeba mandlí jsem si původně pořídila food processor od Bosch. Je to také výborný přístroj, naseká ořechy, mandle, nastrouhá salát, oproti tomu kovovému je lehčí, rychleji sestavitelný, nicméně taky má jiný nástavec na sekání, na šlehání, na strouhání a na mixování např. smoothie, nicméně mi ve skříňkách zabíral další místo.
A tím se dostávám k hlavním výhodám Thermomixu. TEN UMÍ VŠECHNO! :-) Na to, kolik toho zvládne, je opravdu úsporný, co se týče prostoru, který zabere. V podstatě 30 x 30 cm místa na kuchyňské lince a další takové místo ve skříňce zabere příslušenství (varoma mísa, tácek, víko, varný košík, metlička a sítko). Vařič vajec od doby, co mám Thermomix, nepoužívám, food processor jsem také odložila a podobný osud potkal i mixér ke kovovému robotu. Dokonce i strouhání je v Thermomixu vyřešeno s novým příslušenstvím.
O Thermomixu jsem poprvé slyšela asi v roce 2008. V té době pro mě byla částka 1200 € něco nepředstavitelného a přístroj jsem si zařadila do kategorie "pro ty, co neumějí vařit", za které se tedy já rozhodně nepovažuji :-) S odstupem času to hodnotím tak, že jediné správné na této úvaze bylo asi to, že takový přístroj je pro mě moc drahý a že na něj prostě nemám peníze. Teď vím ,že než jsem Thermomix odsoudila, měla jsem si nejdříve zjistit, co všechno umí a co dělá jeho majitele tak nadšené. Teď už to vím a jsem na tom úplně stejně, můj Thermomix prostě miluji a nedám na něj dopustit! :-)
Rozhodnutí pořídit si Thermomix, přišlo v době, kdy probíhala tzv. "doba covidová". Jako spousta dalších lidí, jsem se v květnu 2020 pustila do výroby mého vlastního žitného kvásku a po zdolání (mnoha...) nezdarů jsem se nakonec přece jen naučila péct kváskový chleba, jupííí! Dodnes mám pokaždé obrovskou radost, když jsem mi z trouby podaří vytáhnout hezky nafouknutý voňavý chlebík. A těsto mi krásně propracovává Thermomix.
Přišel mi 1. října 2020 a od té doby patřím ke šťastným majitelům Thermomixu. Radost mají od té doby i naši sousedé, když jim přes plot podám ochutnat něco, co jsem vyzkoušela udělat, ale ve dvou to sami nesníme. Vaření v Thermomixu je velká zábava a velká radost nejenom pro mě, ale zatím pro každého, kdo to u nás zkusil. Recepty online na displeji samotného přístroje a instrukce krok po kroku, kdy přidáváte ingredience podle toho, co píše displej a prstem mačkáte na tlačítko "Další", se sice někomu může zdát málo tvůrčí, ale ta radost, když na konci zjistíte, že se vám dílo povedlo, je k nezaplacení. Nehledě na to, že jakmile podle pár receptů uvaříte, získáte cit pro používání Thermomixu, abyste ho mohli použít pro Vaše vlastní recepty, případně recepty podle Vaší fantazie, a můžete tak být i hodně kreativní.
Za ta léta, co ho doma máme, jsme zdaleka nestihli vyzkoušet všechny recepty, které nás na Cookidoo zaujaly, ani jsme si je všechny ještě nestačili prohlédnout. Nicméně už teď máme některé "favority" které děláme často, např. čerstvý sýr. Typická ukázka toho, co Thermomix umí ve stylu "hodně muziky za málo peněz". Ze surovin: 250 g másla, 200 g kysané smetany, 500 g tvarohu a lžičky soli udělá za 8 minut teplou tekutou hmotu. Tu nalijeme do připravených skleniček nebo mističek a po vychlazení máme skoro kilo čerstvého sýra typu Lučina. V lednici nám vydrží i 3 týdny, déle většinou ne, protože ho buď sami sníme nebo rozdáme :-)
Kdo jste nikdy nevařili kynuté houskové knedlíky a rádi byste to zkusili, ale jen s tím, že se to má povést, tak v Thermomixu se vůbec není čeho bát. Dělám je často, jsou vařené v páře a výsledek byl vždy perfektní, knedlíky jsou lehounké jako peřinka. To samé ovocné knedlíky a vůbec všechna kynutá těsta jsou z Thermomixu skvělá.
Před Vánoci v něm umíchám všechna těsta podle mých vlastních receptů, je to v minutě hotové. A již jsem si oblíbila i pár receptů na cukroví z Cookidoo, např. Crincles.
... a trhané maso, třeba jako náplň do hamburgerů, to je skutečně veliká dobrota! :-)
Nicméně jestli jste ve čtení došli až sem a Thermomix Vás zaujal, budu moc ráda, pokud se ozvete a
já předám Váš kontakt mé kolegyni, která se s Vámi domluví na předvedení u Vás doma. Ukázka zahrnuje vaření a samozřejmě i ochutnávku, takže všechny kolem stolu to většinou moc baví :-)